El CENTRE del Nadal

L’evangeli de Mateu ens diu que uns mags d’Orient arriben a Jerusalem preguntant: «On és el qui ha acabat de néixer, el rei dels jueus?» Aquesta pregunta no pot pas incomodar a la gent senzilla: només incomoda, i profundament, qui és rei i escolta que algú li farà la competència.

Els mags havien posat al CENTRE de les seves vides el Natalici (significat de la paraula Nadal), perquè després de veure l’estrella al cel, ho deixen tot i es posen en camí per adorar-lo, que és una manera de significar la reverència.

Herodes, en canvi, com a rei i competidor, té altres CENTRES: el poder, els diners, els plaers... El seu CENTRE és ell mateix, mentre que per a Jesús, el seu CENTRE serà l’exclòs, l’abandonat, el pobre que caldrà re-incloure al Regne de Déu. Viurà des-CENTRAT. És un joc de dos trons que governen ben diferent, un joc de centres.

Aquestes festes de Nadal, podem tenir el centre d’Herodes, o el centre dels mags. El centre de les botigues i del consum o el centre del que Jesús significa. El centre dels àpats o el centre de la família i la convivència. El centre de l’ego que apunta a mi, o el centre dels més arraconats de la societat, que apunta al qui necessita.

Que Jesús pugui néixer de veritat, i ser el CENTRE. Bon Nadal!

Joan Morera Perich sj