«Per què hi ha tant de sofriment en el món? I, per què, d’altra banda, hi ha tan poca compassió?» (Abbé Pierre)
El 3 d’abril de 1934, naixia a Londres Jane Goodall. Pionera en la investigació dels ximpanzés salvatges, ha revolucionat la comunitat científica desxifrant la conducta, l’estructura social i les característiques d’aquesta espècie amb qui compartim el 98% de l’ADN. És extraordinari pensar que tot va començar amb una tenda de campanya plantada als boscos de Tanzània, però aquella investigació que només havia de ser per a sis mesos ha acabat durant més de seixanta anys.
Tanmateix, sabies que els ximpanzés i els bonobos ja han desaparegut de quatre països africans i que estan en perill d’extinció en molts d’altres? La mineria, la ramaderia, la tala d’arbres, els incendis forestals, l’explotació de recursos naturals i la desforestació amenacen i degraden greument l’hàbitat dels ximpanzés. A més, de la seva carn se’n fa negoci, un producte de luxe per al consum urbà i per la qual es paguen preus desorbitats. Precisament, darrere del comerç de carn procedent d’animals salvatges, s’hi amaguen les companyies extractores de fusta que estan espoliant les regions verges d’aquests boscos. No només els cacen, sinó que també en capturen vives les cries per vendre-les com a mascotes. Tot plegat, malgrat que són espècies protegides i que el tràfic il·legal està prohibit per la llei. Alhora, són víctimes de la plaga devastadora de l’èbola.
Però la desforestació també és culpa nostra si consumim productes bàsics importats com ara la soja, l’oli de palma o la fusta tropical. A l’Àsia, un 71% dels primats estan amenaçats. I, mentrestant, el nostre món tan frenètic i tan ple de coses absurdes segueix girant a la velocitat de l’egoisme, perquè ens agrada més de contemplar-nos en el mirall de la inconsciència, on els altres no hi apareixen.
Els ximpanzés són compassius, malgrat que no saben parlar com nosaltres, però entenen totes les emocions humanes. En els desplaçaments en grup, quan un membre es troba malament, els altres l’ajuden a caminar perquè el grup és la família i la unitat és la supervivència. Aquesta és la intel·ligència emocional superior dels nostres avantpassats en la cadena evolutiva, però s’estan extingint i nosaltres ho estem permetent.
Jean Goodall ha dedicat tota la vida a estimar els ximpanzés. Ella no creu en Déu, però sí en una força superior que només sent quan és a la natura. I nosaltres, que sí que hi creiem, per què hem oblidat la misericòrdia que Jesús predicava? Tothom li va girar l’esquena mentre el torturaven i el crucificaven, però la seva mort va ser un acte d’amor absolut per salvar la humanitat. Llavors, què n’hem après, si deixem que morin els ximpanzés i tantes altres víctimes innocents? Aquest no és l’esperit de Crist ressuscitat.