No és una marca de cola adhesiva ni el nom d’una llaminadura. PEGALSI és un acrònim per a recordar amb facilitat els pecats capitals: Peresa, Enveja, Gola, Avarícia, Luxúria, Supèrbia i Ira.

Són capitals perquè generen tota la resta de pensaments, paraules, accions i omissions que ens separen de l’amor a Déu i als altres.

Fa ben poc vaig intentar recordar els set pecats capitals “d’una tacada” i vaig haver de recórrer a les fonts habituals per completar el llistat. Això sí, recordava que eren set per aquella pel·lícula (“Seven”) que recorre de manera dramàtica tots set, un rere l’altre, irremissiblement, imposant-se com una llosa. Per això, agafant les inicials de cadascun d’ells pot ajudar aquesta proposta de neologisme que, a més, sona igual que una altra paraula: pega’ls-hi.

Pegar-los, combatre’ls, fer-los front és la sola resposta a tot el que ens treu la vida que Déu ens va donant. Ens cal lliurar una batalla quotidiana contra el que ens separa de Déu i del seu Esperit Sant. No hi ha negociació possible. Tot i que, a l’hora de la veritat pactem, ens tremolen les cames, cedim terreny per acabar cridant: “Senyor, salva’m!”

De manera que si dubtes què fer de totes aquelles coses que, seductorament o crassa, miren de posar distància entre tu i Déu, pega’ls-hi!

Retenir un acrònim amb sentit és que en podem fer l’eix d’una estona de pregària. Com un índex vaig recorrent cada pecat capital. Em faig conscient del seu significat que ens amenaça, de la seva capacitat generadora de maneres de fer que ens destrueixen, per, en acabat, demanar la gràcia de poder-nos-en deslliurar.

Crist en creu és bat en aquest combat fins a guanyar-lo en la confiança en el Pare. Nosaltres, en les nostres creus, demanem el seu coratge per continuar creient.