Altres pàgines dels Jesuïtes   

Visita'ns al FacebookVisita'ns al Twitter
Al cor del món
Els textos d’aquesta secció són una invitació a buscar al cor del món un significat amagat que ens retorna la serenitat i ens impulsa a l’acció per un món més fratern.
(+info)
índeximprimeixpdfrecomana
Comparteix a Facebook  Comparteix a Twitter  afegeix a Del.icio.us  afegeix a Yahoo! MyWeb  afegeix a Gennio  afegeix a BlinkList  Què és això?

Cinc emocions fonamentals


imatge de la fitxa
 
Una de les activitats de meditació preferides dels monitors i monitores de l’esplai on col·laboro implica treballar amb els infants cinc emocions fonamentals. Aquesta activitat, que van elaborar uns pares de l’esplai (Mireia i Ander) consisteix en el següent:
  1. Cada infant es dibuixa en un paper la silueta de la seva mà (esquerra o dreta).
  2. A la punta del primer dit, dibuixa un emoticó d’alegria, i escriu breument un fet alegre que ha viscut durant el dia o la setmana: per donar-ne gràcies.
  3. A la punta del segon dit, dibuixa un emoticó d’admiració, i escriu breument una cosa bonica o sorprenent que ha viscut durant el dia o la setmana: per admirar-se’n.
  4. A la punta del tercer dit, un emoticó de tristesa, i escriu breument una acció del dia o la setmana per la qual vol demanar perdó.
  5. A la punta del quart dit, dibuixa un emoticó d’estar fent un petó, i escriu algun desig o petició sorgit durant el dia o la setmana: que es curi un amic malalt, que s’acabi alguna guerra...
  6. A la punta del cinquè dit, dibuixa un emoticó amb un interrogant sobre el cap, i escriu una acció en la qual vol comprometre’s durant la setmana que ve.
Agrair, admirar-se, demanar perdó, desitjar el bé dels altres, comprometre’s: cinc emocions fonamentals que és bo de reviure i potenciar periòdicament. Agafar l’hàbit de fer-ho regularment (cada nit o un cop per setmana) ens ajuda a viure amb més plenitud. Ens fa conscients del regal de la vida i ens dóna energies per fer un món millor.
Si ho poden fer els infants, què ens impedeix als adults de provar-ho?
.............................
· “La plenitud del moment present és difícil d’obtenir: aquella plenitud que, en ser assolida, culmina totes les aspiracions dels éssers humans”. Shantideva La marxa cap a la llum I, 4.
· “Aleshores vaig mirar dins del meu propi cor,/ i allí El vaig trobar:/ No era en cap altre lloc”. Rumi El primer dia.
· “I jo us dic: Demaneu, i Déu us donarà; cerqueu, i trobareu; truqueu, i Déu us obrirà, perquè el qui demana, rep; el qui cerca, troba; i a qui truca, li obren.  Quin pare d'entre vosaltres, si el seu fill li demana un peix, en comptes del peix li donarà una serp? I si li demana un ou, ¿li donarà potser un escorpí? Així, doncs, si vosaltres, que sou dolents, sabeu donar coses bones als vostres fills, molt més el Pare del cel donarà l'Esperit Sant als qui l'hi demanen.” Evangeli de Lluc 11, 9-13.
..............................
· Tria un moment del dia en què facis una activitat rutinària (anar a dormir, llevar-te, esmorzar, sopar, treure a passejar el gos...), per a associar-hi (immediatament abans o després) l’activitat de meditació dels cinc dits.
· Busca una altra persona que estigui disposada a practicar la meditació dels cinc dits i conxorxeu-vos per practicar-la (cadascú a casa seva, però tots dos units en l’intent) durant set dies.
· Al final dels set dies, compartiu els dibuixos de les mans que ha fet cadascú i trobeu formes de consolidar aquest hàbit. Per exemple: quina comunitat de meditadors us pot ajudar?
imatge de la secció
Espai Sagrat
Pregària diària online


imatge de la secció
Pregària virtual
La meditació és més que una teràpia


imatge de la secció
La colla d'amics de Jesús
Propòsits


imatge de la secció
Prega-rock
Un món, dues classes de persones


imatge de la secció
Homilies
Vint-i-cinquè diumenge - Temps Ordinari


imatge de la secció
Vinyetes
Tens enveja perquè són generosos?


imatge de la secció
El post de les 9
Corda


imatge de la secció
Al cor del món
Cinc emocions fonamentals


imatge de la secció
Claraboia
El deure de decidir en consciència


imatge de la secció
Aprendre a pregar
Un pensament de llum i un xic de vista


imatge de la secció
Actua
Algú et necessita