17
Examen de consciència (III)

imatge del text
3er pas: Examinar hora per hora
En el rovell de l’examen de consciència, embolcallat d’agraïment (1er pas), confiant rebre llum i coratge (2on pas), sóc en condicions ara de repassar el meu dia davant Déu.
Des d’ahir a la mateixa hora que em poso a fer l’examen, ressegueixo la jornada, moment a moment.
En passar-ho pel cor, recordo per on han anat els meus pensaments, acullo els ressons del que he parlat amb altres i del que he fet. Descobreixo els pics d’intensitat sensible i de sentit, tan els positius com els negatius.
M’adono d’allà on he resultat facilitador del pas de Déu en mig nostre: instants on Ell s’ha fet present i estàvem, jo i altres, ben disposats a sentir-lo i seguir-lo.
Una mirada de complicitat, la bellesa de la natura, un compartir clarivident, un consol interior inesperat, un sentir-se estimat malgrat tot o un “ara ho entenc!”. Sols, quan hi poso la lupa de l’examen, trobo pistes del qui és l’autor de tot plegat, present en tot.
Però, també em faig conscient de les vegades que he estat fre a l’acció de Déu, li he entorpit el pas quan Ell volia ser enmig nostre. El reietó que porto dins també fa algun estirabot o maquina com se’n sortirà, de manera subtil, amb la seva.
De nou, la lupa de l’examen reconeix les vegades que aquest reietó ha comès cops d’estat i ha pres possessió per un temps dels meus pensaments, accions o obres.
Entendràs que val la pensa estar ben lúcid pel moment de l’examen. Hi ha persones –entre les que m’hi compto- per les que resulta força complicat resseguir la jornada abans d’anar-se’n a dormir. El cansament hi fa molt. En canvi, a primera hora del matí, abans d’emprendre res del nou dia, dedicar el temps a l’examen resulta molt més fecund i ple de sentit.
Ja saps quin és el millor moment per a tu?
 
Extret d'Aprendre a pregar, un espai per iniciar l'aventura interior. Escrit per David Guindulain.