El dia i la nit


imatge de la fitxa
 
De dia mirem el cel i hi veiem un blau bonic, el sol, els núvols o la pluja: tot plegat, més aviat amable i controlable. De nit mirem el cel i hi veiem un negre desconcertant i milions d’estrelles que ens parlen alhora de la immensitat de l’univers i de la nostra petitesa: tot plegat, més aviat intrigant i fora de control.
De dia mirem la terra i podem identificar-hi objectes i persones amb totes les seves qualitats visibles. De nit mirem la terra i, com a molt, hi identifiquem siluetes.
De dia els científics mesuren les propietats visibles dels éssers per allargar la vida dels homes i del món. De nit, els filòsofs i els savis es pregunten sobre els orígens dels éssers, sobre la mort i la caducitat de l’univers.
De dia estem en companyia de gent més aviat moral, legal o raonable. De nit estem sols, o en companyies poc recomanables.
De dia el conscient censura allò que no pot explicar, o que no controla, o que li fa por, o que la societat considera immoral. De nit el subconscient aixeca la censura.
De dia acumulem experiències; de nit les experiències ens retornen a la ment i al cor.
De dia som actius. De nit som passius.
Com gestionar aquestes tensions entre el dia i la nit? En primer lloc, perdent la por de la nit: confiant que no hi serem jutjats sinó acollits. Confiant que, per damunt de tot soroll, hi ressonaran les cançons de bressol o les pregàries amb què la mare i el pare ens acomiadaven al llit. En segon lloc, confiant que al fons del meu cor – aquell fons que es revela a la nit quan s’aixequen les censures – hi rau un desig profund de pau i de comunió: un desig més fort que l’egoisme i la violència; un desig que podem acréixer amb l’ajuda de tanta gent de bona voluntat; un desig que pot inspirar la nostra activitat - els nostres dies - en favor dels qui més viuen la nit de l’opressió i el dolor.
.....................
“No ploris perquè s’ha post el sol, que les llàgrimes no et deixaren veure les estrelles.” (Rabindranath Tagore)
“El poble fa servir els ulls i les orelles; el savi es fa com un nen.” Daodejing 49
“¿Diré, doncs, que m’amaguin les tenebres i tingui per llum la negra nit?
Per a Tu no són fosques les tenebres i la nit és tan clara com el dia:
llum o fosca et són igual.” (Salm 139, 11-12)
“De noche iremos, de noche, que para encontrar la Fuente solo la sed nos alumbra.” (Joan de la Creu).
“A la mateixa contrada hi havia una pastors que vivien al ras i de nit es rellevaven per guardar el seu ramat. Un àngel de Senyor se’ls va aparèixer i la glòria del Senyor els envoltà de llum. Ells es van espantar molt; però l’àngel els digué: ‘No tingueu por. Us anuncio una bona nova que portarà a tot el poble una gran alegria: avui a la ciutat de David us ha nascut el Salvador, que és el Messies, el Senyor. Això us servirà de senyal: torbareu un infant faixat amb bolquers i posat en una menjadora.” (Evangeli de Lluc, 2, 8-12).
.......................
· Quines censures acostumen a emergir en les meves nits?
· Quines cançons de bressol pacifiquen les meves nits?
· Qui m’ajuda a acréixer dins meu el desig de pau i de comunió?
· A favor de qui he de posar la meva acció i els meus dies?
Extret de www.pregaria.cat